© 2011 Pocket Projects
Designed by studioKALEIDO


HYLA architects



N° 13 Geylang is a shophouse conservation and extension project.  Within the existing main building, a vertical trellised volume is introduced which creates a connecting feature.  A steel staircase is placed within the volume and a skylight introduced above.  This creates a dramatic effect as light penetrates through down to the kitchen on the 1st storey, the master bath and the bedroom on the new mezzanine level.  The 1st storey living uses an open plan, creating a smooth transition from the living to the dining room, partitioned by the island kitchen.  The space connects one through the entire length of the shophouse with a view of the courtyard and the extension behind.

The new 4 storey extension houses 3 additional bedrooms and a roof terrace.  A 4-storey void is crafted between the existing and the new, where a sculptural spiral staircase connects to the roof terrace.  The distinct volume is enhanced by the roof trellis that filters the light through the void down to the reflecting pond below.